Muş’un merkez ilçesinde, bu oyun iki erkek tarafından davul zurnayla oynanır. Esas figürü ‘el’ vurmacadır. Düğün ve bayramlarda her oyunu hazzın heyecanıyla seyreden halk bu oyunda heyecan da (çarpıntı, titreme) çeker. Çoğu oyuna katılmak ihtiyacını duyar ve katılır. Tarihi bir çeşittir. Adı, yer yer söyleniş farkları edinmiş olup Van’ın doğusundaki …
Devamı »Yalım (Yarım) Çıtırdak
Kastamonu’nun Sepetçioğlu’dan sonra en fazla tuttuğu oyun budur. Yarım Çırdak oyununun değişik söylenişlerinden biridir.
Devamı »Yalabık Zeybeği
Yalabık, sadece Bergama’nın Kozak yöresinde çalınan bir ezgi ve onun oyunudur. Adının köylüler tarafından “Yalabik” şeklinde telâffuz edildiği de olur. Kimi de Yalbik derler. Yalabık Zeybeği, çifterli yürütülür. Sekme ve sürekli çökmeleriyle ilgi çekici bir oyundur. Altı figürü vardır. Diğer oyunlardaki gibi 3-5 üzerine değil, 3-3 esasına göre yazılmıştır. İkinci …
Devamı »Yakışır Allar Sana
Sivas’ın kadın veya erkek halay çeşididir. Erkeklerce oynanıldığı takdirde Düz Halay’ın Ağırlama kısmından farksızdır. Kadınlara gelince, onlar her tempoda bir ayak hareketi yaparak oynarlar. Sırası gelmişken, toplu oyunlarda kadın ve erkek hareketleri arasındaki bazı farklara işaret edelim: 1. Sivas kadınlarının halay çekişinde tef bulundurulması hiçbir zaman ihm’l edilmez. Onlarda oyunun …
Devamı »Yahşi
Sivas ilinin doğu bölümünde ancak üç beş köyde bilinen sıra oyunlarındandır. Yahşi, güzel ve iyi demek olup Anadolu’da revaçtan düşmüşlüğüne karşılık, Azeri Türkçe’sinde ziyadesiyle kullanılan sıfatlardandır.
Devamı »Yağlı Kenar
Seyhan’ın (Adana’nın eski adı) Kadirli ilçesinin (günümüzde Osmaniye iline bağlı) Topraktepe köyünde oynanılan bu Oyun davul zurna eşliğiyle iki erkek tarafından yürütülür. Düğünlerde oynanır.
Devamı »