Vilk veya Vilik Tunceli oyun havalarındandır.
Devamı »Vezi
Kaşık oyunu demektir.
Devamı »Veylişhane
Urfa’nın (Şanlıurfa) Siverek ilçesinde tef ve zilli maş eşliğiyle tek erkek tarafından oynanılan bir oyundur. Bileni çoktur. İki kişilik Kol Oyunu bundan farklıdır.
Devamı »Veliç
Adıyaman oyunlarındandır.
Devamı »Varıp Gelme
Zonguldak bölgesinin kadın oyunlarındandır.
Devamı »Vargel
Bilecik’in Bozüyük ilçesinin Deveyalak köyünde “Kıpırdım” gibi bu çeşit de bağlama ve meydan sazı eşliğinde 2-4 kişi tarafından yürütülür. Kadın erkek karma halde de oynarlar. Aynı ilçenin Dudurga köyünde de aynen varlığı bilinmektedir.
Devamı »Vardır Yeldir
Bilecik’in Küplü köyünde incesaz yahut davul ve saz (bağlama) ile (bu takdirde davul tokmakla değil parmaklarla odada çalınır) iki kişi tarafından karşılıklı yürütülür. Çift olarak 8,10,12 kişi birlikte oyuna kalkabilirler. Yalnız erkekler tarafından oynanılırsa da, kadınlar ayrıca kendi meclislerinde de oynayabilmektedirler. Atalardan kalmalığı ihtiyarlarca biliniyor. Bu köyde Zeybek oyununa da …
Devamı »Var Anam Gel Anam Oyunu
Manisa’nın Soma ilçesinin Tarhala oyunlarındandır. Erkekler bir tarafta, kadınlar öte yanda kendi alemlerindedirler. Koyun yatırma adetine de sahne olan bu kurban bayramı, orada bilhassa genç kız ve delikanlıların umut günüdür. Bir ara delikanlılar genç kızlara elli metre kadar yaklaşınca onlar da oyun hazırlamaya giderler. Erkekler dümbelekler çalarak oynarken kızlar seyirci …
Devamı »Varagele
Bilecik’in Osmaneli ilçesinde bu oyun 2-30 kişi tarafından gırnata (klarnet) ve keman ile yürütülür. Kadın erkek birlikte veya ayrı ayrı oynarlar. Vargel olarak da söylenir.
Devamı »Van Koççarisi
Erzurum’un 12 sıra barında yöre oyun töresine göre dördüncüsüdür. Adına bakılırsa Van menşeindendir veya o yöreye bağlanarak adlandırılmıştır. Bu barda artık bel hareketleri de yer alır. Yani, kendisinden önceki üç bara göre bu böyledir. Oyuna kol kola girilerek başlanır. Bacak ve ayak hareketlerine karşılık bel de hareket ettirilir. İki kısımlık …
Devamı »