Kütahya’da bu isimde bir oyun vardır. Adını “Oturak Âlemi” denilen delikanlı meclislerinde orta raksından almış olabileceği sanılmaktadır. Oturulduğu yende oynamaktan kalmalığı da muhtemeldir.
Devamı »Osmanlı
Zonguldak’ın Safranbolu ilçesinde (şimdiki Karabük iline bağlı) iki erkek ve bir kadın tarafından yürütülen eğlenceli bir oyundur.
Devamı »Osman Ağa
Van’ın Edremit ilçe merkezinde kadın katılmaksızın 3 – 30 erkeğin davul – zurnayla yürüttükleri dört sıra oyunundan biridir. Öbürleri şunlardır: Şehriban, Tanzara, Güven. Bir Van türküsünden tek kıtayı teberrüken () alıyoruz: Aşağıdan gelir davul sesi Başına bırakmış altundan fesi Aman küçük Ayşem gel insaf eyle Kollarım bağlıdır merhamet eyle Kadınlar …
Devamı »Orta Oyunu
Bursa köylerinde “Orta Oyunu” adlı bir raks vardır. Samsun’un Ladik ilçesinde “Orta Oyunları” tek kişi tarafından veya toplu olarak (2, 4, 6 kişi), kadın – erkek birlikte yahut her cins kendi meclisinde olmak üzere yürütülürler. Malatya’nın Kahta ilçesindeki (şimdiki Adıyaman iline bağlı) başlıca üç oyundan biridir: Halay (hızlı ve ağır), …
Devamı »Ortancıl
Oyun dizisindeki yeri ortada olan halaycıya Çorum’da böyle denir.
Devamı »Ortacala
Kars’ın bar çeşitlerindendir.
Devamı »Orsa
Samah oynanırken çiftin birini oyundan kesip yerine oyuna geçmeye tahtacılarda böyle denilirdi
Devamı »O Olmasın Bu Olsun
Erzurum’un iki Dadaş tarafından karşılıklı yürütülen barlarındandır. Biri kızı, öbürü onun nişanlısını temsil eder. Azerbaycan’a ait bu oyuna Dadaşlar kendi hususiyetlerini (özel zevklerini) katmışlar, hareketlerini daha ziy’de Hançer Barı’na benzetmişlerdir. Oyunda oturma ve koşma yoktur. Boş olan eller, oyunun hareketlerine katılır.
Devamı »Onbaşı Oyunu
Sivas’ın Divriği ilçesinin Ovacık köyüne has ve herhalde ithafının (onbaşı adını taşımasının) şahsî bir sebebi bulunan pek yöre malı bir çeşittir. 10 – 15 erkek sıra kurup davul – zurnayla yürütür. Adını “Onbaşı Halayı” denilmeyişi de yenice bir tertip olduğu intibaını (görüşünü, kanaatini) uyandırmaktadır.
Devamı »Oğuzlu
Gaziantep’in en fazla gün görmüş oyunu budur denilebilir.
Devamı »Oduncular
Erzurum’un bar dışı türkülü oyunlarındandır. Adını oyuna da verdiren sözlerinde oduncu tasvir edilip övülür.
Devamı »