L Harfi İle Başlayanlar – Türk Halk Oyunları Kataloğu

Lorke

Urfa’nın (Şanlıurfa) Siverek ilçesinde Lorke adlı toplu oyun ikiden fazla kişiyle karma halde, kadınlı – erkekli ve davul – zurnayla yürütülür. Siirt’in Pervari ilçesinde kadın – erkek karma halde şarkısını da (türküsünü de) söyleyerek ve ikiden fazla kişiyle Lorke oynarlar. Kadınlar – erkeksiz olarak kendi âlemlerinde de yürütebilirler. Lorke oyun …

Devamı »

Lolo

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Memili ve Çapik oyunları gibi bu Lolo oyunu da davul – zurnayla toplu olarak yürütülür. Karma halde oynanmaz. Bu oyunlardan maksat evlenen gençlerin saadet başlangıcını kutlamaktan ibarettir. Oyunun adının Lola şeklinde telâffuz edildiği de olur

Devamı »

Lezki

Kars yöresinde kadın ve erkek karşılıklı oynarlar. Bitlis ve Van bölgesi oyun çeşitleri arasında “adına köylerde nâdiren rast gelinen” bir oyun vardır ki, adına Lezki denilmesi sırf semtle ilgili görünüyor. Hakkarî, Karabagî ve Koçeri oyunlarında olduğu gibi bunun da Lazıkî (Lazıkiye işi) nispetinde kalmış olması ihtimal dahilindedir.

Devamı »

Leylim

Gaziantep havalisinde millî oyunlara umumiyetle (genellikle) halay denildiği halde, bir de Leylim denilen çeşit vardır. Halayların mutlaka davul – zurna eşliğinde çekilmesine karşılık Leylimlerde davul – zurna katiyen yer almaz. Bazen çalgısız oynanır. Kimi zaman da düdük, kaval ve darbuka çalar. Halayları bozan türküleri bulunmakla beraber leylimler mutlaka türkülüdür. Bunda …

Devamı »

Leylâna Halayı

Elazığ merkez ilçesinin Halk köyünde üç halay çeşidinden birisi budur: Üç ayak, Ağırlama, Leyl’na. Davul – zurna veya tefle yürütülürler. Aynı köyde bu sıra oyunlarından başka bir de iki kişilik “Kol Oyunu” vardır. Sıra oyunlarında 10 – 20 erkek yer alır. Kadınlar ayrıca sıra kurarlar. Düğün, bayram ve genel şenliklerde …

Devamı »

Laz Barı

Erzurum merkez ilçesinin Üçköşe köyünde yürütülen yerli barıdır. Önceleri kadın – erkek karma halde oynadıkları halde, şimdi her cins kendi cemiyetinde (toplantılarında) yürütülmektedir. Bu pek eski oyun aynı ilçenin Çatak köyünde de “Yerli Bar” sayılarak ve tulumla oynanmaktadır.

Devamı »

Laççibana

En doğu illerimizin bazı dağlık köylerinde yürütülen oyundur. Bununla beraber pek fazla yaygın da değildir. Belirli yörelerde vardır. Sol ayak biraz geri kırılarak başparmağa dayanır. Birde ileri, gözün baktığı yöne yerleşir. Eski duruma gelirken yandan fırlar. İkinci seferinde sağ ayak geriden dolanıp tekrar yerine varır (iki kere). Sol ayak parmak …

Devamı »